Yayın İlkeleri
AMAÇ ve İLKELER
- Yetkin Düşünce; insanlığın gidişatına dair kaygısı ve sorumluluk bilinci taşıyanların hakikat arayışında ortak bir yürüyüşünü ifade eder.
-Kendini hakikatın sahibi değil tâlibi olarak görür. Dolayısıyla da hakikat tekelciliğini onaylamaz.
-Yetkin Düşünce; yayın kurulu ve danışmanlarının ortak aklıyla nebevi öğretinin ve bilimin ışığında yol alır… Ön yargısız, iyi niyetli ve mütekayyız okuyucularının geri dönüşleri/eleştirilerini yol azığı olarak görür.
-Bir derginin hayat bulması ve sürekli olmasının bu yakın ilgi ve eleştirilere bağlı olduğunun bilincindedir.
- Yetkin Düşünce; müstakil bir girişim olup, özgür ve bağımsız bir düşünce dergisidir. Bu nedenle, hiçbir siyasi, ideolojik grubun/kurumun istek ve beklentilerine göre yayın yapmaz.
-Sözün gücüne ve önemine inanır ve sözü; ötekileştirmenin, bireysel tatmin ve hesaplaşmanın aracı olarak değil; insani değerlerin inşası ve etkin hale gelişi, toplumsal sorunların çözümü ve analizinin aracı olarak görür; yapıcı ve bütünleştirici bir tonlamayla kullanmayı tercih eder.
-Ayrıştırıcı, ötekileştirici ve yargılayıcı bir dili tasvip etmez ve onaylamaz. Sığ ve popülist söylemlere pirim/değer vermez.
-Toplumsal/yaşamsal sorunlardan uzak salt ve soyut akademik bir dili tercih etmediği gibi, salt ideolojik, hamasî ve temelsiz bir söylemi de benimsemez.
-Dikte etmek değil; yorum ve analiz imkanına katkı sağlayacak veriler sunma ve örneklik oluşturma arzusundadır.
-Sözde/söylemde hemen herkesin kabul edip dillendirdiği “müsademe-i efkardan barika-i hakikat doğar” ilkesine gönülden inanır; dergi içinde yer alan çok farklı ve karşıt tezlerin/yazıların yer alıyor olması bu gerçeğin ifadesidir.
-Sadece dergi sayfalarında değil; toplumsal hareketler ve sosyal gruplar arasında da bir diyalog ve geçişkenlik imkanı oluşmasının gereğine inanır.
-Yorum, tenkit ve değerlendirmelerini; kişiler ve kurumlar üzerinden değil fikirler, olaylar ve olgular üzerinden yapar.
-Zamanın ruhunu gözeterek okurlarına yeni şeyler söyleme ve yeni ufuklar açabilme derdindedir. Bu nedenle de ezber kalıpları tekrarlayan değil; araştıran, soran ve sorgulayan bir çaba içindedir.
-Toplumsal/siyasal sorunlar karşısında aydın sorumluluğu hisseden fikrî çevrelerin tümü Yetkin Düşünce’nin (yazar-okur vs.) muhatabıdır.
-Güncelin, akademik bakışın katkısıyla yorumlandığı bir düşünce ve analiz platformuyuz.
Yazı için Bazı Temel İlkeler:
-
Yetkin Düşünce dergisi, senede dört defa çıkan üç aylık sivil bir düşünce dergisidir.
-
Dergi, düşünce ve fikir bağlamında felsefe, siyaset, sanat, edebiyat kültür, toplum, iktisat vb. tüm alanlardaki makale, çeviri, kitap kritiği ve eleştiri yazılarına açıktır.
-
Dergiye gönderilen yazılar özgün ve daha önce bir başka yerde yayımlanmamış olmalıdır.
-
Gönderilen yazılar seviyeli bir üslupla yazılmış olmalıdır.
-
Gönderilen yazıların yayımlanıp yayımlanmayacağı konusundaki nihai kararı yayın kurulu verir.
-
Yayın kurulu gönderilen yazıları dil, içerik, yöntem ve özgünlük açısından inceler.
-
Gönderilen yazıların incelenmesinden sonra alınacak karar, en kısa sürede yazara bildirilir.
-
Yayımlanan yazıların dil ve içerik açısından yasal sorumluluğu yazarlarına aittir.
-
Yazılar 3000 kelimeyi geçmemelidir. (Yaklaşık 10 word sayfası)
-
Yazılar Times New Roman yazı karakterinde 12 punto ve 1.5 satır aralığıyla yazılması ve sayfa altı dipnot sistemi uygulaması tercih edilir.
-
Yazıların başlığının hemen altına yazarın varsa unvanı ile birlikte adı ve soyadı, çalıştığı kurum ve e-mail adresi belirtilmelidir.
-
Metin içinde hiçbir şekilde bolt tercih etmiyoruz, sadece bazı spot cümleler çıkarıyoruz.
ayın ilkeleri.